Kampotský pepř

Martin miluje pepř a proto, když jsem objevila pepřovou farmu, bylo jasné, že tento výlet bude stát za to. Měli jsme možnost projít celou farmu, kde se pepř pěstuje na obrovské ploše a poté jsme nahlédli také do zákulisí sušení pepře, přebírání a následného balení. Každá z těchto činností se dělá ručně dle tradičních postupů a také proto patří tento pepř mezi nejlepší, zároveň však také mezi nejdražší na světě.

P1040961

Jen tak pro zajímavost: kilo černého pepře stojí v přepočtu cca 1 500 Kč, kilo červeného a bílého pepře pak více než 2 200 Kč. Tento pepř lze koupit také v Česku, prodává se pod značkou KADODÉ, ale předpokládám, že cena bude ještě daleko vyšší.

Pepřovník je popínavá rostlina, která dosahuje výšky až 15 metrů. Vzdáleně se podobá našemu chmelu.

IMG_20160107_162825

Nezralé plody pepřovníku jsou zelené. Pokud má pepř zůstat zelený, musí se v tomto stavu utrhnout a naložit.Po utržení má zelený pepř trvanlivost pouze několik dní, poté začne usychat a černat.

P1040967

Pro získání klasického černého pepře se sbírají tmavé zelené až nažloutlé bobule, které se následně suší na slunci. Tak vznikne černý pepř. Pokud se pepř nechá úplně dozrát, plody jsou jasně červené. Takto zralý pepř se sklidí, následně krátce povaří a opět se suší na slunci. Červený pepř se v Kambodži používá mimo jiné do ovocných salátů a zmrzlin.

Pokud se červený pepř vaří delší dobu, začne se olupovat. Tím se získá bílý pepř, který se opět suší na slunci. Všechny čtyři druhy pepřů tedy vznikají z jedné jediné odrůdy, jedná se pouze o různá stádia zralosti.

P1040979

Existuje ještě jeden druh pepře, takzvaný dlouhý červený pepř. Jeho vůně připomíná kardmon a používá se mimo jiné například jako jedna z přímeší do kari koření. Tento pepř jsme neměli možnost ochutnant, jeho chuť by ale měla být sladko pálivá.

Po usušení pepře dochází ke kontrole kvality. Kvalitní pepř musí mít krásně černou barvu. Pokud se zbarvuje do šeda, jedná se o druhou jakost pepře. Takový pepř se prodává do hotelů a restaurací a používá se při vaření.

IMG_20160107_160022

Tato farma funguje v Kambodži teprve 10 let. Založili ji evropané, kteří zde trvale žijí. Ti si všimli, že místní farmáři mají vysokou úroveň odborných znalostí v tradičních metodách zemědělské výroby, ale nemají ani znalosti a ani zkušenosti se zahraničním prodejem.Proto zde evropané vytvořili obrovskou farmu, na které pracuje 40 stálých zaměstnanců.

Velkým překvapením pro nás bylo pracovní prostředí. Obecně je známo, že v Kambodži pracují lidé v příšerných podmínkách a za velice malou mzdu. Mnoho zahraničních zaměstnavatelů v Kambodži (zejména v řadách textilního průmyslu) jsou dlouhodobě kritizováni za nelidské zacházení se zaměstnanci. Proto byl pro nás naprostý šok, když jsme zjistili, že nádherné vily, které se jevili jako vily místních boháčů jsou vlastně domy, kde místní zpracovávají pepř a zároveň zde pravděpodobně i bydlí. Takovou práci bych si hned dokázala představit :-)

Více fotek ve fotogalerii.